kép

Ilyen szabályokra figyeljünk a gyepszőnyeg lerakásánál - Családi Kertek

Ilyen szabályokra figyeljünk a gyepszőnyeg lerakásánál

A gyepszőnyeg jóvoltából már rövid időn belül üde zöld, összefüggő gyeptakarója lehet, amely a telepítését követően két héttel már járható. Ehhez azonban néhány alapszabályt be kell tartanunk. De pontosan mire kell figyelni a gyepszőnyeg lerakása során, hogy mindenképpen azt az eredményt kapjuk, amit elképzeltünk?

A gyepszőnyeg lerakása előtt gondosan elő kell készítenünk a területet. Ha a terület korábban erősen gyomos volt, esetleg maradtak gyomok, szükség lehet gyomírásra. Ennek az a célja, hogy egy egyenletes felszínt, gyomoktól, kavicsoktól és nagyobb rögöktől mentes, apró morzsás talajszerkezet kapjunk.

A terület előkészítése után jó minőségű és megfelelő mennyiségű indító műtrágyát kell egyenletesen szétszórni a talajon.

Ezután következhet a gyepszőnyeg tényleges lefektetése. Fontos tudnunk, hogy a feltekercselt gyepszőnyeget 24 órán belül le kell fektetni, különben befülled a fű. Ezért fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, ha nagy területről van szó. A lefektetési során figyelnünk kell arra is, hogy pontosan és szorosan illesszük egymáshoz a szőnyeg elemeit, ne hagyjunk lyukakat vagy hézagokat sehol. Érdemes kötésbe tenni az egyes tekercseket. A gyep szegélyeit vágókés segítségével igazítsuk méretre, formára.

Ezután következhet a gyepszőnyeg hengerezése, kereszt- és hosszirányban. Figyeljünk arra, hogy a tekercsek ne mozduljanak el.

Miután a gyepszőnyeg lerakása befejeződött, az időjárástól függően persze, de bőségesen öntöznünk kell. A legtöbb hiba ekkor csúszhat be, azzal, hogy túl kevés vizet alkalmazunk. Az első két hétben bőségesen öntözzük!