kép

Elérkezett a metszés ideje! - Családi Kertek

Elérkezett a metszés ideje!

Ha valaki komolyabban érdeklődik a kertészkedés iránt, esetleg gazdálkodik is, tudhatja, hogy bizonyos növényeket, virágokat és fákat időről-időre metszeni kell. A metszésnek több célja is van, nézzük meg ezeket:

  • Gyümölcsfák esetén a  termés egyensúlyának biztosítása – metszéssel kialakíthatjuk a megfelelő koronaformát, lemetszhetjük az elburjánzó, és gyenge ágakat, valamint szabályozhatjuk a termés mennyiségét, így a termés szinte biztosan első osztályú lesz.
  • Bokrok és cserjék esetén a növények összenövésének megakadályozása, a kontúrok kialakítása.
  • Sövények esetén az esztétika a metszés célja, illetve, hogy egy sűrű, kompakt sövényt kapjunk, ami megfelelő takarást biztosít.
  • A metszésnek növényvédelmi szerepe is van, mely során minden növénynél fontos, hogy az elhalt, beteg részeket lemetsszük.

A metszésnek több fokozata is létezik, ejthetünk gyenge, közepesen erős és erős metszést is. Ez a növények állapotától és az elérni kívánt eredménytől függ. Lényeges, hogy ezeket a munkálatokat még a fagyok beállta előtt elvégezzük. De a céloknak megfelelően a metszés az év többi időszakában is szükséges.

Ha Önnek is metszésre szorulnak növényei, keressen minket mielőbb!