kép

Kertépítési érdekesség: az angolkert - Családi Kertek

Kertépítési érdekesség: az angolkert

Az utcán sétálva számos különféle pompás kertet, ligetet láthatunk, és gyakran megfordul a fejünkben, hogy mi hasonlót szeretnénk, de vajon milyen típusú kert is ez?

Ismerkedjünk meg most a kertépítés egy gyöngyszemével, az angolkerttel!

Az angolkert, más nevén tájképi kert, egy nagyobb területen helyezkedik el. Fákkal, díszcserjékkel, virágokkal ültetik be, a növények elrendezésében pedig nincs semmiféle szabályosság. Minden szabad területet kihasználnak. Vidéki környezetben gyakran kanyargós utak, ösvények vezetnek a dúsan beültetett virágágyások között. A virágokat önmagukban nem ültetik ágyásokba, elszórtan díszítik a gyepet. A szabálytalanul kialakított ágyásokat fák, bokrok és virágok kompozíciója alkotja.Nem a gyep kapja a főszerepet, a pázsit csak  kiegészítő elem. A kert vázát a bokrok, fák adják. A növénycsoportok kialakításánál arra kell csak figyelni, hogy a magasabb növények hátul, az alacsonyabbak pedig elöl helyezkedjenek el. Jellemző továbbá, hogy a konyhaajtó közelében illatos virágokat és fűszernövényeket ültetnek. A kertépítés irányelve, hogy egy olyan tájékot mutasson, mely nem mesterkélt.

A víz szintén jellemző eleme az angol vidéki kertstílusnak, ezért ha van rá lehetőség, létesítsünk egy kötetlen formájú tavat, esetleg patakot a kertben.

Ez a szabály nélküliségre törekvés megmarad az utak gondozásában is, vonalvezetésük nem szabályos, bár gondosan ápolják őket. A fákat vagy nagyobb, gyepesebb területeken ültetik, vagy ligetszerű csoportokban. Budapesten a Városliget is az angolkert egy csodás példája.

Kertépítéssel kapcsolatban bátran kérje szakembereink segítségét, hogy olyan kertje lehessen, amilyet megálmodott!