kép

A kertépítés rejtelmei: barokk kert - Családi Kertek

A kertépítés rejtelmei: barokk kert

A kertépítés egyik gyöngyszeme a barokk kert, másik nevén mértani kert. A barokk kert egy igazán különleges kertészeti stílus remeke. Az angol kertek előtt alakult ki, és meghatározó volt évszázadokon keresztül.

Míg az angolkert esetében a természetesség látszatára alapul a kertépítés, a barokk kert alapvető koncepciója az ember alkotta rend látványának megteremtése. Egyetemes stílussá vált, melyet Európa legtöbb királyi udvara lemásolt. A mértani kert már Itáliában is létezett kezdetleges formában, az élettel teli reneszánsz idején.

Lassan fejlődött ki ez a stílus, először geometrikus kerttervek születtek, szimmetrikus növénykiültetésekkel. A 16. század közepén általánossá vált a mintás kiültetés. Körök, négyzetek, három-, hat-, vagy nyolcszögek uralták a kertek alaprajzainak képét. A „parterre”-eket nyírt puszpáng sövénnyel keretezték, fűszer-, és gyógynövények díszítették.

Ha Ön is a mértani formák szerelmese, és esztétikus, rendezett kertre vágyik, válassz a barokk kert lehetőségét! Kertépítéssel kapcsolatos tanácsokért keressen fel minket bizalommal!