kép

Érdekességek a japánkertekről - Családi Kertek

Érdekességek a japánkertekről

Kertépítés előtt áll? Arra gondolt, hogy jó lenne egy kis keleti hangulatot, esztétikát csempészni kertjébe? Mindez egyáltalán nem olyan elérhetetlen, mint gondolja. A japánkert elsősorban arra hivatott, hogy különböző látképeket jelenítsen meg miniatürizált, idealizált formában, éppúgy, ahogy a bonsai-ok a fák kicsinyített másaival egy darab természetet visznek otthonunkba.

Ehhez Japán ősi vallása, a sintoizmus biztosítja a szellemi hátteret, melynek legalapvetőbb eleme a természet szeretete és tisztelete, valamint a buddhizmus. A japánok mindennapi életében és értékrendjében ugyanis a mai napig nagyon fontos szerepet játszanak a vallási tradíciók. A japánkertek fő funkciója tehát az esztétika, a jól kialakított kert továbbá ideális helyszín az elmélkedésre, meditációra.

A kertépítésnél figyelni kell arra, hogy a japánkert minél változatosabban jelenítse meg a természetet. Minél több természeti elem legyen jelen, például a kövek a hegyeket szimbolizálják, a tavak a tengert, a fák az erdőt. A leggyakoribb növényfajok között örökzöldek és lombhullatók egyaránt vannak: bambusz, juhar, krizantém, cseresznye. Sokszor alkalmazott megoldás, hogy a kert külső tájelemekkel (domb, épületek) alkot egy kompozíciót, ilyenkor a nem kívánatos elemeket növényzettel takarják el szem elől; legfontosabb azonban, hogy a kertépítés végén összességében természetes hatást érjünk el.

Ha fontos Önnek a művészi igényesség és a szakértelem, keressen minket megadott elérhetőségeinken, és minden kertépítéssel kapcsolatos elképzelését megvalósítjuk!