kép

Hogyan is készül a kerti tó? - Családi Kertek

Hogyan is készül a kerti tó?

Az idilli kert egyik fontos része egy kis kerti tó, mely üdeséget és kellemes hangulatot kölcsönöz környezetének. Ön is fontolgatja már régóta a tóépítést? Eldöntötte, milyet szeretne, már csak meg kell valósítani? Az alábbiakból megtudhatja, hogyan készül a kerti tó.

  • Első lépésként a tó helyét és méretét kell kiválasztani. A hely tekintetében lényeges, hogy ne tűzze egész nap a nap, de ne is legyen árnyékban, A legjobb, ha egy része árnyékos, félárnyékos. A tó alakját rajzoljuk fel egy bot segítségével, majd kezdődhet a kiásás. A tó méretétől függően ez történhet kézzel vagy gép segítségével.
  • Az ásás során ügyelni kell arra, hogy különböző szintek legyenek kialakítva a növények számára. Hiszen az egyes növényeket más és más mélységben kell elhelyezni.
  • A tó legmélyebb pontja a fagyhatár alatt, tehát minimum 120 centiméterre legyen. Ebben a mélységben a tavirózsák és a halak is jól érzik magukat, képesek áttelelni.
  • Érdemes szegélyt is készíteni a tó körül, hogy később a textíliát, tófóliát rá lehessen hajtani, illetve a széleket el lehessen tüntetni. Figyeljünk arra, hogy a fólia és a szegély sehol ne látszódjon.
  • A meder alját ezután geotextíliával kell bélelni, hogy megvédjük a tófóliát a mechanikai sérülésektől.
  • A következő lépés a tófólia leterítése. Ahhoz, hogy szépen simuljon a mederhez a fólia, hajtásokat kell végezni rajta. A túllógó fóliát földdel fedhetjük.
  • A fólia eltakarásához használhatunk sziklákat, kavicsot, esetleg modernebb tó esetén burkoló anyagokat.
  • Ha sziklára esett a választás, akkor érdemes a meder oldalát is felpakolni velük, így a fóliát teljesen el tudjuk takarni és természetesebbnek hat a tavunk. De arra figyelni kell, hogy minden szikla stabilan álljon egymáson, hogy később ne legyen baleset.
  • Itt az ideje behelyezni a tótechnikát. Ennek kiválasztása során figyelembe kell venni, hogy mennyi vizet kell átmozgatnia egy óra alatt, lesz e hal és mennyi a tóban, illetve csatlakozik e patak, csobogó a tóhoz. Ha igen, ezek milyen messze helyezkednek el a tótól és mekkorák. Érdemes szakember segítségét kérni a típus és teljesítmény tekintetében. Ha víz alatti világítást is szeretnénk, akkor azt a tótechnikával együtt érdemes kiépíteni.
  • A tó tisztán tartásához fontos a növényállomány is. Érdemes minden szinten elhelyezni növényeket, de gondoljuk át, hogy melyik mekkorára nő, hogy ne zsúfoljuk agyon a tavunkat. A meder alját kaviccsal, zúzalékkal töltsük fel néhány cm vastagságban. Ez lesz a vízszűrő réteg.
  • Mikor elhelyeztük és rögzítettük a növényeket, elkezdhetjük felengedni a tavat. Közben ellenőrizzük, hogy minden a helyén maradt e. A teljes feltöltés előtt ellenőrizzük a technikát, hogy minden rendesen működik e, hiszen ha bármi beállításra, javításra szorul, nem merülünk el a vízben.
  • A teljes felengedés után sok esetben zavaros vizet kapunk. Ez 1-2 nap alatt kitisztul. Ha halakat is szeretnénk bele telepíteni, mindenképp várjunk néhány napot vele, legalább annyit, hogy kitisztuljon a víz.

Ha tóépítésre van szüksége, nálunk a legjobb helyen jár! Kérje szakembereink segítségét és megvalósítjuk elképzelését!