kép

Japánkertet szeretne? Nem akadály! - Családi Kertek

Japánkertet szeretne? Nem akadály!

Szeretné, ha a kertje a nyugalom szigete lenne? Erre a legjobb megoldás a japánkert, melynek legfontosabb eleme a víz. A víz megjelenhet tóként, patakként, csobogóként. Ha a tér engedik, alakítsunk ki minél nagyobb vízfelületet. Ezt lehetőleg olyan formában készítsük el, hogy átívelhessen felette egy híd. Ennek  nem kell feltétlenül nagynak lennie, a lényeg, hogy legyen lehetőségünk a vízfelszín felett gyönyörködni a tóban, kertben, illetve tudjunk átsétálni rajta.

Fokozhatjuk a szépséget és hangulatot, ha egy kis szigetet, félszigetet is el tudjunk helyezni a vízben. Itt sem kell nagy dolgokra gondolni, de egy tradicionális japánkertben ennek is jelen kell lennie. Ha tó kiépítésére nincs lehetőségünk, kis patakkal, vagy csobogóval is helyettesíthetjük. A csobogónak is megvan a maga funkciója, hiszen a víz hangja megnyugtatja az embert, ellazít. Tökéletes színteret biztosít akár a meditációhoz is.

A japánkert egyszerre gyönyörködtet és elgondolkodtat. A rendezettségével és harmóniájával nyugalmat áraszt, az ellazulás és az elmélkedés szentélye, minden apró részletében.

A növények tekintetében is figyelnünk kell arra, hogy a rendezettség és harmónia uralkodjon. Ne zsúfoljuk össze a növényeket. Használjunk bátran különböző színű és habitusú örökzöldeket, virágzó cserjéket. Ezek nyírásánál kövessük a lekerekített formát, akár gömböket vagy hullámvonalakat. Ha a helyünk engedi, ültessünk japán cseresznyét, mely nélkülözhetetlen része a japán kultúrának. Ráadásul virágzáskor mindenkit elkápráztat a szépségével. Hasonlóan tradicionális növénynek számít a japán juhar, a bambusz és egyéb örökzöldek. Gyakori, hogy igazi növényi ritkaságokat ültetnek a kertbe.

A kertben helyezzünk el legalább egy kő lámpást is, mely láttán minden ember a japánkertre asszociál, így összekapcsolja a nyugalom érzésével. A kő lámpás igazi hangulatot teremt, megkoronázza a kertünket.

A kertépítésnek nincsenek határai! Ha Önt is megragadta a japánkertek világa, bátran keressen minket, megvalósítjuk elképzeléseit!