kép

Tetőkertek, zöldtetők - Családi Kertek

Tetőkertek, zöldtetők

A tetőkertek kialakításának alapvető műszaki feltételei vannak. Ilyen például a tökéletes vízszigetelés és a teherbírás. tehát a tetőkert létesítését már az épület tervezésekor figyelembe kell venni, hiszen egy intenzív tetőkertnél az ültető sávoknál min. 30 cm, ideális esetben 50 cm vastag talajréteggel kell számolni. Ez átnedvesedés esetén csaknem 1 tonna/ m² terhet jelent a tartószerkezet számára.

A növények tekintetében mindenképpen kis habitusú, szárazságnak és szélnek ellenálló fajokat válasszunk, melyek a helyi adottságokat és az igényeket figyelembe véve a legmegfelelőbbnek bizonyulnak. A tetőkertnél nem kizárólag kiültetett növények jöhetnek számításba, hanem edényes, dézsás növények is. Ez jelentősen bővíti a telepíthető fajok számát. Legyen szó akár kis növésű fáról, cserjéről, félcserjéről, sőt, akár mediterrán származású fajokról. Ez utóbbiak hátránya, hogy áttelelésükről gondoskodni kell.

Az edényben tartott növények több törődést igényelnek, mint beültetett társaik. Jobban ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Gyakoribb öntözést, tápanyag utánpótlást és növényvédelmet igényelnek. Ezért is fontos a megfelelő fajtaválasztás, vagyis az igénytelenebb fajok és fajtás preferálása.

Zöldtetőnek akkor nevezhetünk egy létesítményt, ha legalább 60%-ban növényzettel borított, valamint legfeljebb 1,5 m-re épített födém található. A tartó födém a különböző víz- és hőszigetelő, valamint vízelvezető rendszerek és a kertészeti felépítmény (ültető közeg és növények) szerves egységet képeznek. (Ezek kivitelezése egy időben kell, hogy történjen.)